Maamaksu kaotamisest

by Indrek Neivelt

Eesti poliitikas on tihti nii, et keegi kõrgetest poliitikutest hakkab järsku mingit imelikku juttu ajama. Tundub, et muidu mõistlik inimene aga jutt on ebaloogiline. Saad aru, et see on poliitika ja neil on meiesuguste ullikeste hääli vaja. Hulluks läheb asi aga siis kui neid lubadusi hakatakse ka ellu viima.

 Viimastel valimistel  lubas IRL kodukulud alla viia. No kuidas seda on võimalik teha kui energia hinnad kasvavad? Ma mõtlesin, et ainus variant on panna samasse korterisse või majja rohkem inimesi. Ka see on siinmaal läbiproovitud variant. Tõsi, siis oli maalt linna tulevatele töölistele eluasemeid vaja ja mõnede elamised tundusid liiga suured. Küttekulud aga ei olnud selles riigis probleem. Aga see oli teine riik ja teised ajad.

Nüüd pärast valimisi asus IRL kohe tegutsema: maamaksu kaotama. Maamaks on üks õiglasemaid makse üldse. Aga sellest on palju kirjutatud. Mina ei saa aru inimestest, kes kevadel kurdavad, et teed on auklikud ja miks linnavalitsus midagi ei tee. Ning samal ajal arvavad, et maamaksu maksmine ei ole õiglane. Aga mis raha eest tuleb teid asfalteerida ja talvel lund koristada?

Meie pere elab oma majas. Krunt on alla 1500 m2 ehk siis varsti oleme me maksust vabastatud. Aga kes hakkab maksma teede korrashoiu eest? Ma ei mõtle maanteede ehitamist, mis tuleb kütuse aktsiisist. Mõtlen linnatänavaid ja kvartalisiseseid teid. Kas need jäävad nüüd talvel lumiseks ja suvel auklikuks? Kas linnapea paneb nüüd aukliku teelõigu juurde sildi, et tänu valitsuskoalitsioonile ei ole raha? Võiks ju fantaseerida, kuidas talvel läheb lahti tõeliseks titaanide heitluseks: Edgar Savisaar Mart Laari vastu. Linnapea jätab näiteks Toompeale mineva tee  raha puudusest lumest lahti lükkamata. Ning valitsusel ei jää muud üle kui sõjavägi appi võtta. Kaitseminister Laar ajab välja ajateenijad, et valitsusasutuste juures lund rookida. Arvestades ajalugu ei saa sellist stsenaariumit välistada.

Kui teid edaspidi ka lumest koristatakse, siis maksame selle eest me teise „valemi“ alusel. Sest ega see raha taevast ei tule. Kui varem maksime oma majaesise tee korrashoiu eest vastavalt krundi suurusele, siis nüüd vastavalt sissetulekule ehk raha saadakse peamiselt üksikisiku tulumaksust. Tihtilugu need kattuvad aga mitte alati. Kui eraisiku tulud on üsna väikesed aga krunt suur, siis on võit muidugi oluline. Selle krundi juures oleva tänava korrashoiu eest maksab nüüd korteris elav suurema sissetulekuga inimene.  Nii me saamegi „kodukulud alla“.

Samamoodi juhtus ka „maksuvabade reedetega“. Lubati alandada tulumaksu ja seda ka alustati. Siis tõsteti erinevaid makse, ainult tulumaksu ei torgitud ja valitsemisaja lõpuks  tõusis maksukoormus iseseisvusperioodi aja kõrgemale tasemele. Kuigi oleks loogiline olnud olukorras, kus tarbimine on kokku kukkunud tõsta pigem tulumaksu kui tarbimismaksu ehk käibemaksu.

Ma loodan, et  meie valitsuskoalitsioon arvestab Jürgen Ligi arvamust, kes andis väga üheselt mõista, et see on populism, millel pole ühtegi loogilist põhjendust. Maamaks tuleks praegusel kujul alles jätta. Oleks vähemalt lootus, et talvel autoga sõita saaks.