Rail Balticust ja ühendusest Peterburi

by Indrek Neivelt

Eesti Päevaleht, 26.veebruar 2013

President kutsus aastapäeva kõnes kaasa mõtlema, kuidas elu paremaks muuta. Mul on ettepanek teha Rail Baltica asemel rongiühendus Peterburiga.

Oletame, et saame raudtee Berliini. Sinna sõidaks 18 tundi isegi Rail Balticut mööda. Kui palju berliinlasi – seal elab 3,5 miljonit inimest – on nõus siia sõitma, kui sõit kestab 18 tundi ja pilet maksab 300-400 eurot? Sama rahaga saab Berliinist enam-vähem igasse maailma nurka sõita.

Läheme nüüd Peterburgi – viis miljonit inimest – ja küsime seal inimestelt, kas sa nelja tunniga ja 70 euro eest tahaksid Tallinnasse sõita, kui on sama kvaliteediga rong nagu sõidab Peterburi ja Helsingi vahel. Praegu saab Peterburi elanik nelja tunniga ja vähem kui saja euro eest sõita Moskvasse või Helsingisse; kui veidi investeerida siis saaks Tallinnasse ka. Vähemalt poolteist-kaks miljonit inimest käiks siin järgmise viie aastaga. Kui tuleb viisavabadus Euroopa Liiduga, siis veelgi rohkem. Soomlased valmistuvad viisavabaduseks. Meie mitte. Soomlastel käib kaasaegne kiirrong, aga meil käib Peterburi vahet vana susla – nii viletsaid ronge Venemaal enam palju ei olegi jäänud.

Aga meil läheb tohutu aur ikkagi sellele, et saada rongiühendus Berliiniga. Seda hakkaks kasutama kümme korda vähem inimesi kui rongiühendust Peterburiga. Rail Balticut tuleb ju pärast ülal ka hakata pidama. Öeldakse, et peale reisijate hakatakse vedama ka kaupa – aga seda kaupa ei ole palju.

Üheski teises linnas peale Peterburi pole nii palju liiklusmärke, mis näitavad Tallinna või Tallinna maanteele. Selline reklaam.  Peterburi-võimalus ei oota lõputult: need inimesed hakkavad vanaks jääma, kellel on kunagised meeldivad mälestused Eestist, kes kiidavad ka oma lastele Tallinna vanalinna ja tahaksid neile seda näidata.