Peterburis kuni aktsionäride koosolekuni

by Indrek Neivelt

Täna teatasin avalikkusele, et selle aasta aktsionäride koosolek jääb mulle Peterburi Pangas viimaseks. Ehk käesoleva aasta mais lõpetan ma oma karjääri nõukogu esimehena.
Ma läksin Peterburi 2005 aasta lõpus pärast Hansapangast lahkumist. Esialgu oli plaanis olla Peterburis kuni 2009. aastani aga nagu näha venis aeg poole pikemaks. Põhjus oli väga lihtne: 2008 lõpus algas viimaste aegade suuremaid finants- ja majanduskriise. Ja sellisel ajal juhid ei lahku kui neid selleks just ei sunnita. Täna kui oleme edukalt läbinud kriisi ja kinnitanud uue strateegia, on õige hetk anda teatepulk üle. Sest nii inimesed kui ka organisatsioonid vajavad teatud aja järel muutusi.
Pank on selle kaheksa aastaga kasvanud rohkem kui 15 korda ja saanud väga tõsiseks tegijaks Venemaa pangandusturul. Kui 2005 3. kvartali lõpus olime aktivate poolest 39. pank, siis täna oleme 14. pank. Pankadest, kelle kontrollpakk ei kuulu riigile või kes ei kuulu suurde rahvusvahelisse pangagruppi, oleme me suuruselt viiendad. Me oleme suurim pank, kelle peakontor ei asu Moskvas. Me oleme kasvanud oluliselt kiiremini kui turg.
2007. aastal olime esimene Vene erapank, kes tegi aktsiate avaliku esmaemissiooni ehk IPO. Meil on Venemaa üks paremaid internetipankasid, me oleme hüpoteeklaenude poolest suuruselt esikümnes. Meil on üks kõrgemaid reitinguid, mis erapankadel saab olla. Meie pank on üks efektiivsemaid pankasid turul. Kui kaheksa aastat tagasi oli meil töötajaid tuhat kakssada , siis pärast hiljutist panga ostu Kaliningradis on töötajate arv üle kolme tuhande. Neeva kaldale ehitasime kaasaegse panga peahoone.
Kõikide nende arengute üle võib tunda rahulolu välja arvatud aktsia hind. Tänaseks olen aru saanud, et tähtsamad kui majandustulemused on fakt, kas see piirkond ja see valdkond, milles tegutsed on investorite hulgas populaarsed. Jah 2012 aasta kaks suurt laenukahjumit vähendasid investorite usku meisse ja alandasid aktsiahinda aga fundamentaalselt seisame väga kindlalt. Me oleme kogu aeg kasvanud ja teeninud kõik aastad kasumit. Meil on korralik omakapitali rentaablus. See aga ei ole tänases maailmas piisav, et olla investoritele atraktiivne. Kui aastatel 2004-2007 olid Ida-Euroopa pangad investorite seas väga populaarsed, siis täna mitte. Erinevus hinnastamise koefitsentides on 4-5 korda. Seegi on karm tõde ja loodan, et aktsia hind jõuab lähiajal ka õiglasemale tasemele, itte sellisele, mis oli kümme aastat tagasi aga normaalsele. Meie tulemusi saab lühidalt vaadata lisatud slaididelt.
Mis ma edasi teen?
Kõigepealt tahan öelda, et olen ametis kuni aktsionäride koosolekuni. Mis ma edasi tegema hakkan ma veel ei tea. Kindlasti tahan ma suvel korralikult puhata. Olen väikese vahega viisteist aastat olnud panga juhatuse esimees ja nõukogu esimees. Ja sellest ajast kolmteist aastat olen olnud börsiettevõtte juht. See on olnud vastutusrikas aeg, kus on olnud palju kordaminekuid ja veidi ka altminekuid. Selle aja jooksul oleme koos kolleegidega elanud üle ka mitu korralikku kriisi.
Pikalt puhkama ei plaani ma jääda ja uusi ideesid mul jätkub.
PostIPO